Wpisy oznaczone tagiem ‘żywność’


Ofiary producentów żywności Padamy ofiarą producentów żywności, którzy zarabiają dzięki naszej podatności na produkty smaczne lecz niekoniecznie zdrowe. Wysoka ilość ulepszaczy smaku, konserwantów oraz barwników codziennie trafia na nasze talerze. Dochodzi do tego jeszcze fakt, że w nadmiernych ilościach używamy soli oraz cukru- potocznie w języku dietetyków zwanego „białą śmiercią” . Nie baczymy na to, iż sól obecna jest przecież w wielu produktach (sery, chleb, gotowe dania w proszku bądź w słoiku) zaś cukier (ten zdrowszy- bo naturalny, nierafinowany) obecny jest w owocach. Tak więc dodatkowe używanie cukru białego i soli jako przypraw jest zbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest wręcz szkodliwe, jest przyczyną wielu chorób. To zagadnienie zostanie jednak rozpatrzone głębiej w kolejnych działach poświęconych wpływowi cukru i soli na nasz organizm. Wróćmy jednak do początku, gdzie mowa była o nas jako o konsumencie nie do końca świadomym i nazbyt ufnym. Coraz bardziej wygodne podejście do życia sprawia, że stajemy się wygodni również w kuchni i chętnie używamy produktów typu „gotowe od zaraz” a dokładniej mowa tu o różnego rodzaju daniach w proszku, daniach z puszki, mrożonych pizzach… itd. Przykładem będzie popularny ostatnio i często używany (co wynika z własnych obserwacji) sos w proszku, do którego należy dodać jedynie trochę wody, oleju i śmietanki. Takie danie z sosem dla całej rodziny potrzebować będzie około dwóch torebek owego proszku. Coraz częściej jesteśmy zalewani falą nowych „wynalazków” producentów, które rzekomo mają skrócić nam czas spędzony w kuchni. Tak więc po wspomnianym już daniu z wykorzystaniem sosu w proszku przyszła pora na deser- i tu na myśl przychodzi tak reklamowany ostatnio pudding na zimno, którego przygotowanie zajmuje jedynie minutę!

Tagi: , ,



Zdrowa żywność Nie jest tajemnicą, że wraz z rozwojem nauki nasze uprawy roślin jak i hodowle zwierząt stają się coraz bardziej zautomatyzowane oraz używane są coraz większe ilości nawozów sztucznych. Czy pozostaje to bez znaczenia dla naszego zdrowia? Odpowiedź jest jasna, wszyscy zdajemy sobie sprawę, iż takowe postępowanie odciska piętno na naszych organizmach. Coraz powszechniejsze uczulenia nie są już niczym nadzwyczajnym, większa część społeczeństwa jest na coś uczulona, czy to na orzechy czy pyłki czy też mleko. Dla naszych babć czy dziadków jest to przynajmniej, nienormalne. Za ich młodości produkty były naturalne, uprawiane ręcznie co skutkowało mniejszą wydajnością ale i znaczną różnicą w jakości roślin. Kolejnym przykładem mogą być choroby nowotworowe, bowiem chyba nikt z Nas nie ma wątpliwości czy nie są one potęgowane żywnością którą spożywamy czy też zanieczyszczonym powietrzem które wdychamy. Tu pojawia się pytanie czy gigantyczne pieniądze przeznaczane na walkę z tymi chorobami nie było by lepiej przeznaczyć na produkcje zdrowej żywności? Czy ta strategia była by skuteczna a jeśli tak to po jakim czasie ? Jeśli Nasze pokolenie nic nie zmieni, za kilkanaście lat możliwe iż tradycyjne rolnictwo i hodowla wyginą całkiem. Powinniśmy więc stawiać na naturalne rozwiązania i minimalizować negatywne skutki szybkiego rozwoju technologicznego.

Tagi: , ,