Wpisy oznaczone tagiem ‘żywność bezglutenowa’


Składniki osłabiające układ pokarmowy Choć, na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy nasz układ pokarmowy nie ze wszystkimi produktami radzi sobie dobrze. Wiele z tego, co dostarczamy jest ciężkostrawne, więc zalega i zapycha układ pokarmowy lub pojawiają się nie miłe dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki czy gazy, jest to odpowiedź naszego układu pokarmowe na nasz styl odżywiania się. Prace naszego układu pokarmowego najczęściej osłabiają cukry. Te uwielbiamy pod każdą postacią, tym czasem cukier wypłukuje składniki odżywcze z organizmu i dodatkowo przyczynia się do powstawania groźnej choroby zwanej cukrzycą. Spożywając dużo cukru wprowadzamy do naszego organizmu tylko puste kalorie, przez co możemy szybko przybrać na wadze i nabawić się poważnej otyłości. Kolejnym najczęściej spożywanym produktem są pokarmy mączne, czyli na bazie maki białej. Zjadamy najczęściej pierogi, naleśniki czy makarony tym czasem biała mąka jest uboga w składniki odżywcze a do tego utrudnia trawienie, ponieważ zawiera spore pokłady glutenu. Gluten, co ważne to też częsta przyczyna występowania alergii pokarmowych przede wszystkim u małych dzieci. Nie możemy naturalnie pominąć też i tłuszczy, które trudno się trawią a w dodatku odkładaj się w postaci tkanki tłuszczowej. Układ pokarmowy codziennie jest bardzo obciążany naszą dietą powinniśmy, więc bliżej się jej przyjrzeć się, aby poczuć się lepiej i być zdrowszym.

Tagi: , ,



Sól a nasze zdrowie Pożywienie jest kluczowym elementem, jeśli chodzi o utrzymanie naszego organizmu w dobrym stanie. Kiedy jesteśmy młodzi nie zwracamy na to uwagę, ponieważ czujemy się dobrze z czasem jednak złe nawyki żywieniowe mogą zaprocentować w różne schorzenia lub choroby cywilizacyjne? Dużym problemem w naszej diecie jest sól. Tą używamy zazwyczaj do wszystkiego najczęściej wykonując posiłki na ciepło. Lubimy sól tym czasem zapominamy, że poza naszym dosalaniem składnik ten jest obecny praktycznie w każdym produkcie. Sól znajdziemy w sosie, chlebie, wędlinach czy serach. Nawet słodkości typu ciastka posiadają pewne ilości soli. Na co dzień nie wyczuwamy soli, ponieważ przyzwyczailiśmy nasz organizm do jej smaku. Jeśli natomiast ją odstawimy natychmiast wyczujemy ogromną różnicę w smaku. Badania naukowe wskazują, że Polacy mają ogromny problem ze stosowaniem soli, solą średnio aż 5 razy za dużo niż to jest wskazane. Tym czasem sól jest bardzo niezdrowa, po pierwsze zatrzymuje ona wodę w naszym organizmie, przez co możemy przybierać na wadze. Sól zwiększa też ciśnienie krwi, co jest bardzo niebezpieczne szczególnie u ludzi w podeszłym wieku. Sól przyczynia się też do wielu chorób cywilizacyjnych w tym do otyłości, która nieleczona może nawet prowadzić do śmierci. Dlatego też powinniśmy zmniejszyć jej stosowanie, zamiast soli używajmy zamienników w postaci ziół.

Tagi: , ,