Wpisy oznaczone tagiem ‘zdrowa dieta odchudzająca’


Dieta bogato białkowa - wysokobiałkowa Dieta białkowa powinna dostarczać organizmowi dziennie ok. 130 gram białka, czyli 2 gramy na jeden kilogram masy ciała człowieka. Dieta wysokobiałkowa ma zastosowanie w następujących schorzeniach: wirusowe zapalenie wątroby, zwane żółtaczką zakaźną, przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, w zespole poresekcyjnym, w zespole złego wchłaniania oraz przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Potrawy przy tego typu schorzeniach zazwyczaj sporządza się gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w pergaminie i duszone bez wstępnego obsmażania produktu. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zabronione produkty i potrawy. Należy wystrzegać się napojów alkoholowych, kawy oraz czekolady. Nie spożywać pieczywa żytniego, razowego, świeżego. W jadłospisie wyeliminować tłuste sery, mięsa oraz ryby, stosować jak najmniejsza liczbę tłuszczów zwierzęcych. Potrawy powinny być lekkostrawne, czyli nie poddawane smażeniu i pieczeniu na tłuszczu. Należy również wystrzegać się ostrych przypraw takich jak ocet, ostra papryka, curry, musztarda oraz maggi. Ścisłe stosowanie się do zaleceń diety pomoże nam w pozbyciu się schorzenia i zmniejszeniu dolegliwości chorobowych. Dieta białkowa jest szczególnie polecana jako dieta dla sportowców Wrocław.

Tagi: , ,



Dieta mało energetyczna - niskokaloryczna Dieta niskokaloryczna stosowana jest przy różnego rodzaju otyłościach. Poprzez pojęcie otyłości rozumiemy stan człowieka, w którym nagromadzona jest zbyt duża ilość tłuszczu w organizmie. W obecnych czasach otyłość jest traktowana jako stan chorobowy, który należy poddać odpowiedniemu leczeniu. O otyłości zaczynamy mówić, gdy masa ciała przekracza ponad 20% masy właściwej. Zalecane masy ciała podawane są w tabelach ze wskazana masa ciała dostępnych w rożnych poradnikach dietetycznych oraz u każdego lekarza pierwszego kontaktu. Leczenie otyłości jest konieczne i bardzo pożądane już przy nie wielkim wzroście masy ciała. Zwalczanie i zapobieganie otyłości można wdrożyć w swoje życie poprzez zastosowanie odpowiedniego trybu życia i odpowiednio dostosowanemu sposobowi odżywiania się. W przypadku diety odchudzającej należy zmniejszyć zapotrzebowanie na produkty energetyczne do 40% dziennego zapotrzebowania. Dieta odchudzająca eliminuje takie produkty jak czekolada, cukier, tłuste mięsa, potrawy mączne oraz pieczywo cukiernicze, a wprowadza w jadłospis chude przetwory mleczne, chude mięsa oraz warzywa i owoce. Ważnym czynnikiem przy stosowaniu diety odchudzającej jest regularne spożywanie posiłków oraz ich odpowiednia ilość w ciągu dnia.

Tagi: , ,



Dieta podstawowa - lekkostrawna Dieta lekkostrawna powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie, uwzględniając jednocześnie odpowiedni dobór produktów spożywczych oraz prawidłowa technikę wykonania potraw. W diecie lekkostrawnej dozwolone są potrawy lekkie i zawierające dużo witamin i składników mineralnych. Z napojów należy pić przede wszystkim mleko, bawarkę, herbatę, kawę zbożowa oraz soki warzywne i owocowe. Należy spożywać dużo pieczywa pszennego, bułki oraz pieczywo o małej zawartości tłuszczu. Inne potrawy zbożowe to kasze o małej zawartości błonnika i makarony. Ważny w diecie jest również nabiał, czyli mleko i różnorodne jego przetwory z małą zawartością tłuszczu. Spożywanie mięs powinno ograniczać się do gotowanych i chudych potraw mięsnych oraz rybich. Należy również spożywać duże ilości owoców bez skórek i w postaci przetartych soków oraz pod postacią deseru czyli kiśli, kompoty, budynie owocowe i galaretki. Dietę lekkostrawna stosujemy w chorobach gorączkowych, w podeszłym wieku, w chorobach przewodu pokarmowego oraz chorobach nerek lub dróg moczowych.

Tagi: , ,