Wpisy oznaczone tagiem ‘wpływ’


Cukier- substancja szkodliwa, wpływ na zdrowie Cukier jest substancją szkodliwą- mowa tu o cukrze otrzymywanym sztucznie, cukrze prostym występującym w słodyczach i produktach przetworzonych. Jego nadmiar prowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem, otyłości a nawet śmierci. Dlaczego az tak drastycznie? Ponieważ jak powszechnie wiadomo- nowotwór żywi się cukrem. Ta sztucznie wytworzona substancja pobudza do wzrostu komórki rakowe. Dzienne zapotrzebowanie na cukier (występujący w owocach) to 7gram. Obecnie znacznie przekraczamy tę ilość- często wielokrotnie nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Słodzimy kawę, herbatę a nawet owoce sezonowe takie jak truskawki, których smak powinien być wystarczająco dla nas słodki. Odruchowo sięgamy po szybkie przekąski- batoniki, ciasteczka zbożowe, wypieki. Czy mamy świadomość tego, że cukier zaraz po nikotynie i alkoholu to substancja uzależniająca? Coraz częściej napotykamy osoby, które niewinnego batonika czy pączka uznają za produkt nieodłączny w diecie- produkt bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Cukier powoduje ogromne zniszczenie w organiźmie zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym. Substancja ta wywołuje wiele chorób, niszczy pracę mózgu, pamięć krótkotrwałą, powoduje dekoncentracje i ogólne zmęczenie, karmi pasożyty w organiźmie. Producenci dodają coraz większą jego ilość do wielu produktów- soków owocowych, budyniu, czekolady (nawet tej gorzkiej), jogurtów, dżemów, płatków śniadaniowych. Wybierajmy produkty naturalne a herbatę czy kawę słodźmy miodem- zacznijmy od drobnych zmian aby zachować zdrowie na dłużej.

Tagi: , ,