Wpisy oznaczone tagiem ‘warzywa ekologiczne’


Eko warzywa Warszawa - jak zachęcić do jedzenia? O dobroczynnych właściwościach warzyw chyba nie trzeba nikogo przekonywać, wiemy o tym my dorośli, dla dziecka jednak to żaden argument. Mało, które dziecko zjada z radością warzywa, często karmienie takimi przysmakami wiąże się tylko z kłótnią i brakiem aprobaty u malucha. Co więc robić, aby przekonać dziecko do spożywania zdrowych potraw? Sposobów jest kilka watro się z nimi zapoznać szczególnie, jeśli w domu mamy nie jatka. Po pierwsze możemy po woli zacząć przemycać nielubiane warzywa pod osłoną sosu czy sera. Pokrójmy je drobno, aby dziecko ich nie widziało i po woli przyzwyczajajmy do nowego dania. Kolejnym krokiem jest urozmaicanie posiłków, jeśli ciekawie udekorujemy talerz, nasze kapki wówczas dziecko szybciej po nie sięgnie. Jedzenie stanie się też po nie kąt zabawą a nie przykrą koniecznością dla dziecka. Kolejnym krokiem jest dawanie dziecku wolnej ręki popytajmy, jakie warzywo wybiera na posiłek, jeśli poczuje, że ma prawo głosu łatwiej będzie nam przemycić do dań warzywa. Dobrze też, aby malec z nami przygotowywał wszystkie posiłki wówczas bliżej pozna warzywa ich kształt, smak i może w końcu przekona się do ich smaku. Wiele małych dzieci jest wzrokowcami i zazwyczaj nie jedzą czegoś, ponieważ nie wygląda dla nich dobrze wizualnie, postarajmy się nasze potrawy serować ciekawie i zachęcać do chociażby jednego kęsa wówczas dziecko pozna smak warzywa i sprawdzi czy je preferuje czy też nie?

Tagi: , ,



Promowanie zdrowego jedzenia w szkole Od pewnego czasu możemy zauważyć pewną rewolucję żywieniową, jaka ma miejsce w Polsce, zaczynamy bardziej przejmować się naszą dietą, pilnujemy też kalorii i regularnie ćwiczymy. Możemy śmiało stwierdzić, że nasza wiedza na temat właściwego odżywiania się wciąż się pogłębia. Sama akcja zdrowego odżywania się dotarła też do stołówek i sklepików w szkolnych, w których to dzieci i młodzież regularnie kupowało posiłki czy produkty żywieniowe. Dawniej nie zwracano na tą kwestię uwagi, dzieci miały dostęp do słodkości oraz słonych przekąsek. Zamiast jeść coś pełnowartościowego wybierały produkty bogate w sól, cukier czy tłuszcz. Aby przeciwdziałać takim nawykom żywieniowym wprowadzono do placówek zdrowe przekąski, posiłki bogate w warzywa, owoce oraz nabiał. Nie brakuje też ciemnego pieczywa, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Akcja tak była koniecznością, ponieważ według przeprowadzonych badań 22% uczniów cierpiało już na nadwagę czy otyłość. Poza tym złe nawyki w wieku szkolnym przekładają się na nasze życie dorosłe, co nie byłoby dobrym rozwiązaniem. Samo promowanie zdrowych posiłków odbywa się nie tylko na stołówce czy sklepiku szkolnym, coraz częściej do szkół trafiają też automaty ze zdrową żywnością, znajdziemy w nich złożowe przekąski, zdrowe kanapki czy soki z naturalnych owoców.

Tagi: , ,