Wpisy oznaczone tagiem ‘produkty’


Zakwaszenie organizmu Czym jest zakwaszenie organizmu? Napewno zagadnieniem, które powinno zainteresować każdego kto choć trochę dba o zdrowie i interesuje się wpływem produktów na nasze ciało. Według statystyk na zakwaszenie cierpi już około 80% europejczyków. Czym jest wspomniane zjawisko i jak do niego dochodzi? Do zakwaszenia organizmu dochodzi wówczasz, gdy zachwiane zostaje jego pH. Naturalne pH krwi wynosi 7,35-7,45 tak więc jest zasadowe. Niestety przez brak aktywności fizycznej, stres i bezmyślne decyzje żywieniowe potrafimy szybko zmienić odczyn organizmu co w efekcie daje bardzo niekorzystne zmiany. Drobnoustroje „mieszkające” w naszym układzie pokarmowym żywią się pewnymi produktami i w ten sposób rozrastają się zajmując coraz więcej miejsca i pochłaniając energię co wywołuje w nas senność i rozdrażnienie. Spożywając nadmierne ilości niezdrowych tłuszczów, słodycze, słodkie napoje gazowane oraz alkohol dokarmiamy owe mikroorganizmy a należą do nich także grzyby, których w jelicie grubym jest kilka kilogramów. Systematyczne wprowadzanie do diety produktów zakwaszających organizm może być tragiczne w skutkach. Ograniczmy w naszej diecie ilości spożywanego mięsa, kawy, produkty zbożowe i sery. Pierwsze symptomy powinny zwrócić szczególną uwagę na stan w jakim znajduje się nasz orgaznim, a są nimi: ból głowy, zmiany skórne, wypadanie włosów, nerwowość, świąd, zgaga, senność. To były jedne z niewielu objawów jednak na szczęście jest metoda aby przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu. Jedzmy zdrowo: opracowano specjalne diety „odkwaszające organizm” poświęćmy swojemu ciału choć jedną godzinę dziennie na ruch. Jak widać wcale nie jest trudno zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz nawyki dotyczące trybu życia. Kilka drobnych zmian może zdziałać cuda, a nawet uratować życie.

Tagi: , ,



Indeks glikemiczny produktów Indeks glikemiczny w produktach spożywczych jest wskaźnikiem mówiącym nam o wzroście poziomu glukozy we krwi w ciągu dwóch do trzech godzin po spożyciu danego produktu. Prościej mówiąc- Im wyższa wartość IG w produkcie, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. A tego przecież nie chcemy- naszym celem jest jak największe ograniczenie cukru w diecie. Do tego dochodzi prędkość z jaką owy cukier „spada”. Dzieje się to bardzo szybko, dlatego za chwilę znów odczuwamy głód. Następuje szybki wyrzut insuliny, co znacznie obciąża trzustkę oraz zwalnia metabolizm. Organizm w szybkim tempie doprasza się o zaspokojenie „głodu cukrowego” wyzwalając w nas niepohamowany apetyt. Czym więc w takim razie zapobiegać temu zjawisku? Odpowiedź jest prosta: spożywajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 60) Jest wiele źródeł, które podają informacje na temat takich produktów. Przykładowo są to owoce cytrusowe- ich indeks glikemiczny jest niewielki (około 30). Włączmy zatem do diety grejpfut, limonke, mandarynki i oczywiście cytrynę- bo ta oprócz niskiego IG jest nieocenionym źródłem witaminy C i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Niski indeks glikemiczny posiadają również warzywa takie jak: cebula, fasola, groszek, bakłażan, ogórek, papryka. Jeśli mowa o węglowodanach stanowiących podstawe naszej diety takich jak ryż, wybierajmy ten brązowy bądź ryż dziki. Jego IG wynosi tylko 35 co w porównaniu do ryżu białego (70) jest znaczną różnicą. Kwestia napojów pozostaje bezsporna: pijmy wodę oraz zieloną herbatę (o cudownych właściwościach tej drugiej zostanie wspomniane w kolejnym artukule). Niestety przy diecie o niskim IG zdecydowanie winno się unikać piwa. Ten napój alkoholowy jest „napędzaczem” apetytu. W końcu ilu z nas zna z autopsji uczucie wzmożonego apetytu po wypiciu tego trunku? A jego wartość IG to aż 110. W temacie deseru również musimy być świadomi wartości IG, gdyż w gorzkiej czekoladzie wynosi ona tylko 25. To niezły wynik tak więc od czasu do czasu możemy pozwalać sobie na tę przyjemność. Wybór jest prosty. Unikajmy tłustych produktów- tych smażonych w głębokim tłuszczu, kolorowych napojów gazowanych (również soków, bo zawierają one spore ilości cukru) a przedewszystkim żywności przetworzonej- słodyczy i dań gotowych.

Tagi: , ,