Wpisy oznaczone tagiem ‘otyłość’


Otyłość, spożywane pokarmy Jeśli mowa o otyłości- czyli zjawisku ściśle związanym z tematem „dieta”, podejmijmy się jej zagadnieniu z perspektywy potencjalnego konsumenta. Jak wiemy, otyłością zwiemy ponadoptymalną masę ciała. Jest zjawiskiem, którym powinna zainteresować się zdecydowana większość osób narażonych na nią a niekoniecznie zdających sobie z tego sprawę. Otyłość Sprzyja wielu chorobom. Ta „dysfunkcja” coraz częściej jest nazywana Epidemią XXI wieku a najczęstszą jej przyczyną jest oczywiście zbyt duża wartość energetyczna przyjmowanych pokarmów w stosunku do zapotrzebowania na nie orgazizmu oraz brak ruchu. Jeśli właśnie to jest powód naszej otyłości, problem ten nie jest nazbyt skomplikowany i trudny do wyeliminowania. Inaczej ma się uwarunkowanie genetyczne bądź choroby- znacznie bardziej skomplikowany powód otyłości. Obecnie zajmiemy się pierwszym zagadnieniem- otyłością nabytą. Ważne jest, aby osoby na nią podatne stały się konsumentami świadomymi zdającymi sobie sprawę z przyjmowanego pożywienia oraz wpływu na zdrowie. Osoby otyłe często pożywiają się produktami, które napędzają ich apetyt- produktami o wysokim IG (indeksie glikemicznym). Wysoki indeks mają produkty wysoko przetworzone. Po ich spożyciu poziom glukozy we krwi podnosi się i w efekcie gromadzimy niepotrzebnie tkankę tłuszczową. O ile w żaden sposób nie pozbywamy się gromadzonej w ten sposób energii (nie uprawiamy sportu) odkłada się ona w naszych biodrach, brzuchach, udach i pośladkach. Podejmijmy się zatem tematowi produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Tagi: , ,