Ofiary producentów żywności Padamy ofiarą producentów żywności, którzy zarabiają dzięki naszej podatności na produkty smaczne lecz niekoniecznie zdrowe. Wysoka ilość ulepszaczy smaku, konserwantów oraz barwników codziennie trafia na nasze talerze. Dochodzi do tego jeszcze fakt, że w nadmiernych ilościach używamy soli oraz cukru- potocznie w języku dietetyków zwanego „białą śmiercią” . Nie baczymy na to, iż sól obecna jest przecież w wielu produktach (sery, chleb, gotowe dania w proszku bądź w słoiku) zaś cukier (ten zdrowszy- bo naturalny, nierafinowany) obecny jest w owocach. Tak więc dodatkowe używanie cukru białego i soli jako przypraw jest zbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest wręcz szkodliwe, jest przyczyną wielu chorób. To zagadnienie zostanie jednak rozpatrzone głębiej w kolejnych działach poświęconych wpływowi cukru i soli na nasz organizm. Wróćmy jednak do początku, gdzie mowa była o nas jako o konsumencie nie do końca świadomym i nazbyt ufnym. Coraz bardziej wygodne podejście do życia sprawia, że stajemy się wygodni również w kuchni i chętnie używamy produktów typu „gotowe od zaraz” a dokładniej mowa tu o różnego rodzaju daniach w proszku, daniach z puszki, mrożonych pizzach… itd. Przykładem będzie popularny ostatnio i często używany (co wynika z własnych obserwacji) sos w proszku, do którego należy dodać jedynie trochę wody, oleju i śmietanki. Takie danie z sosem dla całej rodziny potrzebować będzie około dwóch torebek owego proszku. Coraz częściej jesteśmy zalewani falą nowych „wynalazków” producentów, które rzekomo mają skrócić nam czas spędzony w kuchni. Tak więc po wspomnianym już daniu z wykorzystaniem sosu w proszku przyszła pora na deser- i tu na myśl przychodzi tak reklamowany ostatnio pudding na zimno, którego przygotowanie zajmuje jedynie minutę!

Tagi: , ,