Wpisy z kategorii ‘Jedzenie’


Herbata z pokrzywy na nasze zdrowie Chyba każdy z nas doskonale kojarzy roślinę zwaną pokrzywą. Wszystkim znana jest z parzących włosków, przez co spotkanie z nią nie należy do najmilszych. Roślinne tą stosowały w diecie już nasze prababki nic, więc dziwnego, że powraca ona do łask. Dziś dąży się do naturalnych leków oraz diety, ponieważ te nie szkodzą organizmowi i są bardzo pomocne. Jeśli chodzi o pokrzywę najbardziej pożądanymi jej częściami w medycynie ludowej od zawsze były korzeń oraz liście, nic dziwnego skoro są bogatym źródłem witamin, chlorofilu i beta karotenu. Pokrzywa najczęściej wykorzystywana była do sporządzania naparów oraz napojów. Już codzienna filiżanka herbaty z pokrzywy może być bardzo pomocna. Sięgają po nią kobiety chcące się odchudzić, ponieważ herbata pomaga spalać pokarm, redukuje i obniża poziom cukru we krwi i co ważne usuwa nadmiar wody zgromadzonej w naszym organizmie. Poza przyspieszaniem spalania pokarmu herbata z pokrzywy ma też znakomite właściwości oczyszczające. Sprawdzi się na pewno przy cerze przetłuszczającej się i trądzikowej. Dzięki niej nasza skóra będzie wyglądała pięknie i świeżo. Pokrzywa zimniejsza też potliwość, co jest dobrą wiadomością dla ludzi z włosami przetłuszczającymi się często. Jak widać nawet tak pospolita pokrzywa może pomóc zawalczyć nam o nasze zdrowie, ma ona wszechstronne właściwości, więc jak najbardziej powinniśmy po nią sięgać.

Tagi: , ,



Składniki osłabiające układ pokarmowy Choć, na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy nasz układ pokarmowy nie ze wszystkimi produktami radzi sobie dobrze. Wiele z tego, co dostarczamy jest ciężkostrawne, więc zalega i zapycha układ pokarmowy lub pojawiają się nie miłe dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki czy gazy, jest to odpowiedź naszego układu pokarmowe na nasz styl odżywiania się. Prace naszego układu pokarmowego najczęściej osłabiają cukry. Te uwielbiamy pod każdą postacią, tym czasem cukier wypłukuje składniki odżywcze z organizmu i dodatkowo przyczynia się do powstawania groźnej choroby zwanej cukrzycą. Spożywając dużo cukru wprowadzamy do naszego organizmu tylko puste kalorie, przez co możemy szybko przybrać na wadze i nabawić się poważnej otyłości. Kolejnym najczęściej spożywanym produktem są pokarmy mączne, czyli na bazie maki białej. Zjadamy najczęściej pierogi, naleśniki czy makarony tym czasem biała mąka jest uboga w składniki odżywcze a do tego utrudnia trawienie, ponieważ zawiera spore pokłady glutenu. Gluten, co ważne to też częsta przyczyna występowania alergii pokarmowych przede wszystkim u małych dzieci. Nie możemy naturalnie pominąć też i tłuszczy, które trudno się trawią a w dodatku odkładaj się w postaci tkanki tłuszczowej. Układ pokarmowy codziennie jest bardzo obciążany naszą dietą powinniśmy, więc bliżej się jej przyjrzeć się, aby poczuć się lepiej i być zdrowszym.

Tagi: , ,



Żywienie w zakładach pracy Żywienie w zakładach zamkniętych czyli w stołówkach pracowniczych dostarcza nam niezbędnych posiłków, których nie możemy sporzyć w domu z przyczyn fizycznych jakimi jest praca. Zakłady zamknięte oferują całodzienne wyżywienie, można wiec zaplanować spożywanie posiłków na stołówce i pozbyć się dodatkowego kłopotu jakim jest gotowanie w domu. Szczególne zastosowanie takiego typu odżywiania odbywa się podczas gdy dana osoba przebywa większą część dnia po za domem, co za tym idzie również po za domem musi się odżywiać. Całodzienne wyżywienie ma najczęstsze zastosowanie w placówkach dla dzieci takich jak domy dziecka, internaty, bursy, kolonie i inne. Osoby dorosłe korzystają z całodziennego wyżywienia w domach wczasowych, szpitalach oraz sanatoriach. Taki rodzaj odżywiania się ogranicza wybór spożywanych potraw, gdyż jadłospis zostaje nam odgórnie narzucony przez daną placówkę zamkniętą. Placówki zamknięte przede wszystkim opierają się na normach żywieniowych ustanowionych przez specjalistów, więc przy takim sposobie odżywiania się mamy pewność, że nasze posiłki są prawidłowe i pełnowartościowe.

Tagi: , ,



Dieta mało energetyczna - niskokaloryczna Dieta niskokaloryczna stosowana jest przy różnego rodzaju otyłościach. Poprzez pojęcie otyłości rozumiemy stan człowieka, w którym nagromadzona jest zbyt duża ilość tłuszczu w organizmie. W obecnych czasach otyłość jest traktowana jako stan chorobowy, który należy poddać odpowiedniemu leczeniu. O otyłości zaczynamy mówić, gdy masa ciała przekracza ponad 20% masy właściwej. Zalecane masy ciała podawane są w tabelach ze wskazana masa ciała dostępnych w rożnych poradnikach dietetycznych oraz u każdego lekarza pierwszego kontaktu. Leczenie otyłości jest konieczne i bardzo pożądane już przy nie wielkim wzroście masy ciała. Zwalczanie i zapobieganie otyłości można wdrożyć w swoje życie poprzez zastosowanie odpowiedniego trybu życia i odpowiednio dostosowanemu sposobowi odżywiania się. W przypadku diety odchudzającej należy zmniejszyć zapotrzebowanie na produkty energetyczne do 40% dziennego zapotrzebowania. Dieta odchudzająca eliminuje takie produkty jak czekolada, cukier, tłuste mięsa, potrawy mączne oraz pieczywo cukiernicze, a wprowadza w jadłospis chude przetwory mleczne, chude mięsa oraz warzywa i owoce. Ważnym czynnikiem przy stosowaniu diety odchudzającej jest regularne spożywanie posiłków oraz ich odpowiednia ilość w ciągu dnia.

Tagi: , ,