Wpisy z kategorii ‘Jedzenie’


Woda w naszym życiu Woda to życie- to często powtarzane zdanie nie jest nieuzasadnionym, pustym hasłem. Woda jest niezbędna do życia wszystkim organizmom żyjącym na ziemi a człowiek składa się z niej w 80%. Woda sprzyja pracy metabolizmu- przyspiesza go. Ta życiodajna bezbarwna substancja wypłukuje również w naszego organizmu wszelkie toksyny oraz złogi. Utrzymuje w dobrym stanie naszą śluzówkę- rzadziej zapadamy na choroby gardła, przeziębienia. Pozwala na utrzymanie równowagi wodno- elektrolitowej. Jeśli poziom ten jest wyrównany, możemy cieszyć się dobrym samopoczuciem, utrzymanym stanem energii oraz urodą gdyż woda nawilża organizm od środka przyczyniając się do spowalniania jego starzenia. Zwana jest najdoskonalszym z kosmetyków (ujędrnia skórę, spłyca zmarszczki). Picie wody powinno być jednak odpowiednio przemyślane jesli chodzi o ilości dostarczane naszemu ciału. Zaleca się spożywanie wody 15 minut przed posiłkiem oraz nie wcześniej niż pół godziny po jego spożyciu. Picie dużej ilości wody podczas jedzenia rozcieńcza soki żołądkowe, co nie sprzyja dobremu trawieniu. Wypijanie zbyt dużej ilości wody naraz również nie działa pozytywnie na orgaznim, gdyż taka dawka szybko zostaje wydalona przez nerki oraz z potem. Niemniej jednak wode powinno się spożywać codziennie- do 1,5 litra. Ciekawostką dla osób dbających o linię może być to, iż woda hamuje apetyt i ogranicza uczucie „wilczego głodu”. Pijmy więc wode jeśli chcemy pozostać w dobrym stanie zdrowia, samopoczucia oraz utrzymywać świeży i zdrowy wygląd.

Tagi: , ,



Ofiary producentów żywności Padamy ofiarą producentów żywności, którzy zarabiają dzięki naszej podatności na produkty smaczne lecz niekoniecznie zdrowe. Wysoka ilość ulepszaczy smaku, konserwantów oraz barwników codziennie trafia na nasze talerze. Dochodzi do tego jeszcze fakt, że w nadmiernych ilościach używamy soli oraz cukru- potocznie w języku dietetyków zwanego „białą śmiercią” . Nie baczymy na to, iż sól obecna jest przecież w wielu produktach (sery, chleb, gotowe dania w proszku bądź w słoiku) zaś cukier (ten zdrowszy- bo naturalny, nierafinowany) obecny jest w owocach. Tak więc dodatkowe używanie cukru białego i soli jako przypraw jest zbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest wręcz szkodliwe, jest przyczyną wielu chorób. To zagadnienie zostanie jednak rozpatrzone głębiej w kolejnych działach poświęconych wpływowi cukru i soli na nasz organizm. Wróćmy jednak do początku, gdzie mowa była o nas jako o konsumencie nie do końca świadomym i nazbyt ufnym. Coraz bardziej wygodne podejście do życia sprawia, że stajemy się wygodni również w kuchni i chętnie używamy produktów typu „gotowe od zaraz” a dokładniej mowa tu o różnego rodzaju daniach w proszku, daniach z puszki, mrożonych pizzach… itd. Przykładem będzie popularny ostatnio i często używany (co wynika z własnych obserwacji) sos w proszku, do którego należy dodać jedynie trochę wody, oleju i śmietanki. Takie danie z sosem dla całej rodziny potrzebować będzie około dwóch torebek owego proszku. Coraz częściej jesteśmy zalewani falą nowych „wynalazków” producentów, które rzekomo mają skrócić nam czas spędzony w kuchni. Tak więc po wspomnianym już daniu z wykorzystaniem sosu w proszku przyszła pora na deser- i tu na myśl przychodzi tak reklamowany ostatnio pudding na zimno, którego przygotowanie zajmuje jedynie minutę!

Tagi: , ,



Zdrowa żywność Nie jest tajemnicą, że wraz z rozwojem nauki nasze uprawy roślin jak i hodowle zwierząt stają się coraz bardziej zautomatyzowane oraz używane są coraz większe ilości nawozów sztucznych. Czy pozostaje to bez znaczenia dla naszego zdrowia? Odpowiedź jest jasna, wszyscy zdajemy sobie sprawę, iż takowe postępowanie odciska piętno na naszych organizmach. Coraz powszechniejsze uczulenia nie są już niczym nadzwyczajnym, większa część społeczeństwa jest na coś uczulona, czy to na orzechy czy pyłki czy też mleko. Dla naszych babć czy dziadków jest to przynajmniej, nienormalne. Za ich młodości produkty były naturalne, uprawiane ręcznie co skutkowało mniejszą wydajnością ale i znaczną różnicą w jakości roślin. Kolejnym przykładem mogą być choroby nowotworowe, bowiem chyba nikt z Nas nie ma wątpliwości czy nie są one potęgowane żywnością którą spożywamy czy też zanieczyszczonym powietrzem które wdychamy. Tu pojawia się pytanie czy gigantyczne pieniądze przeznaczane na walkę z tymi chorobami nie było by lepiej przeznaczyć na produkcje zdrowej żywności? Czy ta strategia była by skuteczna a jeśli tak to po jakim czasie ? Jeśli Nasze pokolenie nic nie zmieni, za kilkanaście lat możliwe iż tradycyjne rolnictwo i hodowla wyginą całkiem. Powinniśmy więc stawiać na naturalne rozwiązania i minimalizować negatywne skutki szybkiego rozwoju technologicznego.

Tagi: , ,



Zakwaszenie organizmu Czym jest zakwaszenie organizmu? Napewno zagadnieniem, które powinno zainteresować każdego kto choć trochę dba o zdrowie i interesuje się wpływem produktów na nasze ciało. Według statystyk na zakwaszenie cierpi już około 80% europejczyków. Czym jest wspomniane zjawisko i jak do niego dochodzi? Do zakwaszenia organizmu dochodzi wówczasz, gdy zachwiane zostaje jego pH. Naturalne pH krwi wynosi 7,35-7,45 tak więc jest zasadowe. Niestety przez brak aktywności fizycznej, stres i bezmyślne decyzje żywieniowe potrafimy szybko zmienić odczyn organizmu co w efekcie daje bardzo niekorzystne zmiany. Drobnoustroje „mieszkające” w naszym układzie pokarmowym żywią się pewnymi produktami i w ten sposób rozrastają się zajmując coraz więcej miejsca i pochłaniając energię co wywołuje w nas senność i rozdrażnienie. Spożywając nadmierne ilości niezdrowych tłuszczów, słodycze, słodkie napoje gazowane oraz alkohol dokarmiamy owe mikroorganizmy a należą do nich także grzyby, których w jelicie grubym jest kilka kilogramów. Systematyczne wprowadzanie do diety produktów zakwaszających organizm może być tragiczne w skutkach. Ograniczmy w naszej diecie ilości spożywanego mięsa, kawy, produkty zbożowe i sery. Pierwsze symptomy powinny zwrócić szczególną uwagę na stan w jakim znajduje się nasz orgaznim, a są nimi: ból głowy, zmiany skórne, wypadanie włosów, nerwowość, świąd, zgaga, senność. To były jedne z niewielu objawów jednak na szczęście jest metoda aby przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu. Jedzmy zdrowo: opracowano specjalne diety „odkwaszające organizm” poświęćmy swojemu ciału choć jedną godzinę dziennie na ruch. Jak widać wcale nie jest trudno zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz nawyki dotyczące trybu życia. Kilka drobnych zmian może zdziałać cuda, a nawet uratować życie.

Tagi: , ,