Wpisy oznaczone tagiem ‘dieta i odchudzanie’


Żywienie w zakładach pracy Żywienie w zakładach zamkniętych czyli w stołówkach pracowniczych dostarcza nam niezbędnych posiłków, których nie możemy sporzyć w domu z przyczyn fizycznych jakimi jest praca. Zakłady zamknięte oferują całodzienne wyżywienie, można wiec zaplanować spożywanie posiłków na stołówce i pozbyć się dodatkowego kłopotu jakim jest gotowanie w domu. Szczególne zastosowanie takiego typu odżywiania odbywa się podczas gdy dana osoba przebywa większą część dnia po za domem, co za tym idzie również po za domem musi się odżywiać. Całodzienne wyżywienie ma najczęstsze zastosowanie w placówkach dla dzieci takich jak domy dziecka, internaty, bursy, kolonie i inne. Osoby dorosłe korzystają z całodziennego wyżywienia w domach wczasowych, szpitalach oraz sanatoriach. Taki rodzaj odżywiania się ogranicza wybór spożywanych potraw, gdyż jadłospis zostaje nam odgórnie narzucony przez daną placówkę zamkniętą. Placówki zamknięte przede wszystkim opierają się na normach żywieniowych ustanowionych przez specjalistów, więc przy takim sposobie odżywiania się mamy pewność, że nasze posiłki są prawidłowe i pełnowartościowe.

Tagi: , ,