Wpisy oznaczone tagiem ‘dieta bezglutenowa catering’


Żywienie w zakładach pracy Żywienie w zakładach zamkniętych czyli w stołówkach pracowniczych dostarcza nam niezbędnych posiłków, których nie możemy sporzyć w domu z przyczyn fizycznych jakimi jest praca. Zakłady zamknięte oferują całodzienne wyżywienie, można wiec zaplanować spożywanie posiłków na stołówce i pozbyć się dodatkowego kłopotu jakim jest gotowanie w domu. Szczególne zastosowanie takiego typu odżywiania odbywa się podczas gdy dana osoba przebywa większą część dnia po za domem, co za tym idzie również po za domem musi się odżywiać. Całodzienne wyżywienie ma najczęstsze zastosowanie w placówkach dla dzieci takich jak domy dziecka, internaty, bursy, kolonie i inne. Osoby dorosłe korzystają z całodziennego wyżywienia w domach wczasowych, szpitalach oraz sanatoriach. Taki rodzaj odżywiania się ogranicza wybór spożywanych potraw, gdyż jadłospis zostaje nam odgórnie narzucony przez daną placówkę zamkniętą. Placówki zamknięte przede wszystkim opierają się na normach żywieniowych ustanowionych przez specjalistów, więc przy takim sposobie odżywiania się mamy pewność, że nasze posiłki są prawidłowe i pełnowartościowe.

Tagi: , ,



Żywienie w restauracjach i barach miejskich Żywienie w zakładach otwartych jest dostępne dla wszystkich konsumentów, którzy życzą sobie z takich placówek korzystać. W sieci otwartych zakładów żywieniowych rozróżnia się restauracje, bary mleczne, kawiarnie, cukiernie, piwiarnie i winiarnie. Zakłady otwarte również udostępniają wszystkie posiłki jadłospisu, lecz w tym przypadku konsument ma wybór pomiędzy paroma rodzajami jednego posiłku oraz liczbie posiłków jakie zechce zjeść w takim zakładzie. Jadłospisy w zakładach zamkniętych są bardziej dostosowane do przyciągnięcia klienta na smak i aromat wyszukanych potraw, niż do norm żywieniowych jakie obowiązują w ustaleniach specjalistów. Jadłospisy, zwane często kartami, dzielimy na zwyczajne i okolicznościowe. W takiej karcie zawarte są wszystkie posiłki i rodzaje oferowanych dań przez dany zakład żywieniowy otwarty. Odżywianie się w takich zakładach może być korzystne dla naszego organizmu pod warunkiem że sami będziemy pilnować, aby wybierane przez nas posiłki zawierały odpowiednie ilości produktów odżywczych. Coraz popularniejsze są również specjalistyczne diety cateringowe np. dieta 1500 kcal Warszawa.

Tagi: , ,